Basen

W okresie letnim do dyspozycji jest basen o wymiarach 7,3 m x 3,7 m i głębokości 1,2 m.

Do Państwa dyspozycji jest komplet ręczników basenowych (kolorowych). Wyłącznie te ręczniki mogą być używane na zewnątrz domu.

Uwaga

Dzieci mogą korzystać z basenu wyłącznie pod bezpośrednim nadzorem osób dorosłych. 

Korzystanie z basenu odbywa się na własną odpowiedzialność. W obiekcie nie ma ratownika.

 

Warunki korzystania z basenu

  • Przed wejściem i po wyjściu z basenu należy skorzystać z prysznica zewnętrznego.
  • Z basenu nie wolno korzystać pod wpływem alkoholu.
  • Należy bezwzględnie stosować się do „Regulaminu korzystania z basenu” (tablica przed wejściem na basen).
  • Podczas korzystania z basenu nie wolno nosić ostrej biżuterii – możliwość uszkodzenia powłoki basenu.
  • Należy uczulić i pilnować dzieci, aby nie wrzucały kamieni, ani nie nanosiły piasku do basenu oraz nie używały wody basenowej do zabawy w piaskownicy.
  • Zabrania się wnoszenia szkła (naczyń, butelek, itp.) na teren basenu.
  • Zabrania się wprowadzania zwierząt na teren basenu.

 

Obsługa basenu przez Gości

W celu utrzymania możliwie wysokiej temperatury wody, należy na noc delikatnie rozwinąć folię terminczną, aby pokryła całą taflę wody. Rozwinięta folia przy słonecznej pogodzie pozwala efektywnie ogrzewać wodę w basenie. Folia nie służy do zabawy. Jej zniszczenie będzie skutkowało obciążeniem kosztami jej wymiany (ok. 400 zł)

W przypadku zanieczyszczenia wody liśćmi lub owadami, należy je usunąć podbierakiem.

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości z wodą basenową, należy niezwłocznie powiadomić właścicieli / zarządcę obiektu.

 

Inne informacje

Temperatura wody w basenie zależna jest od warunków atmosferycznych. Jest dogrzewana za pomocą kolektorów słonecznych.

Utrzymaniem basenu zajmuje się odpowiednio przeszkolony personel. Czynności te będą realizowane w trakcie Państwa pobytu, w zależności od potrzeb.

Woda w basenie jest chlorowana i poddawana innym zabiegom dezynfekcyjnym.

Oświetlenie basenu oraz pompa sterowane są automatycznie.

 

Zimą wstęp na teren basenu jest zabroniony.

Kuchenka mikrofalowa z funkcją grilla

Uwaga!

NIE WOLNO używać kuchenki mikrofalowej bez pierścienia obrotowego i tacy.

 

Druciana podstawka - umieszczana na tacy obrotowej.
Przeznaczenie: Druciana podstawka może być używany do grillowania oraz gotowania w trybie kombinowanym.

 

Przygotowywanie posiłku

  1. Umieść jedzenie w kuchence.

Wybierz poziom mocy urządzenia, naciskając przycisk <Poziom mocy> odpowiednią liczbę razy.

  1. Wybierz czas gotowania naciskając odpowiednio przycisk <10 min>, <1 min> lub <10 s>.
  2. Naciśnij przycisk <Start>.

Efekt: Po zakończeniu gotowania zostaną wyemitowane cztery sygnały dźwiękowe.

 

Rozmrażanie żywności

  1. Umieść zamrożone jedzenie w kuchence.

Naciśnij przycisk <Szybkie rozmrażanie> jeden raz lub kilka razy, w zależności od rodzaju rozmrażanego produktu.

  1. Określ wagę produktu, naciskając odpowiednio przyciski kg i 100g.
  2. Naciśnij przycisk <Start>.

 

Wydłużenie czasu gotowania

Pozostaw posiłek w kuchence.

Naciśnij przycisk +30s raz lub więcej razy, jeśli chcesz kilkakrotnie wydłużyć czas o 30 sekund.

 

Grillowanie

  1. Rozgrzej grill, naciskając przycisk <Grill>, a następnie przyciski ustawień czasu <10 min>, <1 min> lub <10 s> i przycisk <Start>.
  2. Umieść jedzenie na ruszcie w kuchence mikrofalowej. Naciśnij przycisk <Grill>.
  3. Wybierz czas, naciskając odpowiednio przycisk <10 min>, <1 min> lub <10 s> i przycisk <Start>.

 

Płyta indukcyjna

Wskazówki bezpieczeństwa

  • Nie podgrzewać pustego naczynia (może to spowodować bardzo szybkie jego przypalenie oraz uszkodzenie powierzchni grzewczej).
  • Nie wolno kłaść na powierzchnię płyty przedmiotów metalowych innych niż garnki/patelnie (mogą się bardzo szybko nagrzać).
  • Nie można pozwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
  • Przy rozgrzewaniu niewielkiej ilości oleju zachować ostrożność – nie nastawiać zbyt wysokiej mocy (zagrożenie przypalenia i zapalenia się oleju).
  • Nie dotykać powierzchni, na której stał wcześniej gorący garnek (ryzyko poparzenia!)

Gotowanie na kuchni

Przed rozpoczęciem gotowania umieścić naczynie z wodą lub żywnością na płycie.

W trakcie gotowania prosimy zawsze załączać wyciąg w okapie.

 

Włączanie urządzenia

  1. Dotknij czujnik włacz/wyłacz na około 1,0 sekundy.
  2. Na wyswietlaczu pojawi sie symbol [-]

 

Wybór pola grzewczego i ustawien grzania

  1. Aby wybrać pole grzewcze, dotknij odpowiadający klawisz pola grzewczego.
  2. Do ustawień i regulacji poziomu mocy, służą przełączniki ustawień grzania.

 

Wyłączanie urzadzenia

Aby zupełnie wyłączyć urządzenie, posłuż się czujnikiem sterowania włacz/wyłacz .

Dotknij czujnik włącz/wyłącz na około 1,0 sekundy.

 

Wyłączanie pola grzewczego

Aby wyłączyc pole grzewcze, przywróć ustawienie [0] za pomocą czujnika sterowania [OFF].

 

ZEGAR


Istnieją dwa sposoby korzystania z zegara:
1. Jako wyłacznik czasowy:
Zegar automatycznie wyłącza pole grzewcze po upłynieciu ustawionego czasu. Tej funkcji można użyć do kilku pól grzewczych
jednoczesnie.
2. Do odliczania:
Z tej funkcji nie można korzystać, jeśli zostało włączone pole grzewcze.

 

Ustawienie wyłączenia czasowego

Pola grzewcze, dla których chcesz ustawić wyłączanie czasowe, muszą być włączone.

 

  1. Dotknięcie panelu wyboru pola grzewczego.
  2. Po dotkęnieciu czujnika, na zegarze wyświetli się liczba '10' a cyfra '1' zacznie migać.
  3. Ustaw czas dotykając suwaka (można ustawić 10min, 20min...90min)
  4. Ponownie dotknij czujnik zegara „Timer”. Cyfra 0 zacznie migać.
  5. Ustaw czas dotykąjac suwaka (można ustawić 1min, 2min... 9min)

 

Aby anulować ustawienia zegara, ustaw zero. Na zegarze wyswietli się „00”

 

Zegar do odliczania
Aby można było uzyć zegara do odliczania, urządzenie musi być włączone, ale nie może być wybrane zadne pole grzewcze.

  1. Dotknij czujnik zegara pojawi się na wyświetlaczu zegara.
  2. Ustaw pożądany okres czasu za pomoca przełączników zegara suwak dotykowy.

Funkcja odliczania jest teraz aktywna i na wyświetlaczu zegara wyświetlany jest pozostały czas.
Aby uregulować pozostały czas, dotknij czujnik zegara.
Ustawienia zmienia się przy pomocy przełączników zegara suwak dotykowy.

 

Po upłynięciu ustawionego czasu sygnał dzwiękowy będzie się rozlegał przez 30 sekund.

 

Sugerowane ustawienia do gotowania konkretnych potraw

Podane w tabeli liczby traktować jako zgrubne wytyczne. Ustawienia grzania dla różnych metod gotowania należą od ilości zmiennych, takich jak jakość naczyń oraz rodzaj i ilość przetwarzanej żywności.

 

Ustawienie

przełącz-ników

 

Metoda gotowania

(sporządzania)

 

Przykładowe zastosowania

9/P

Podgrzewanie |

Smażenie w małej ilości z ciągłym mieszaniem |

Smażenie

Ogrzewanie dużych ilości płynu,

gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (rumienienie gulaszu, duszenie mięsa)

7-8

Intensywne smażenie

Stek, befsztyk z polędwiczki, babka ziemniaczana, kiełbaski, naleśniki

5-6

Smażenie

Sznycel, wątróbka, ryby, kotlet mielony/siekany, jaja sadzone

3-4

Parowanie | Duszenie |

Gotowanie

Parowanie i duszenie małych ilości warzyw, gotowanie ryżu i dań mlecznych

1-2

Topienie

Topienie masła, rozpuszczanie żelatyny, topienie czekolady

 

Ekspres przelewowy do kawy

Kawę znajdziecie Państwo na blacie, filtry do kawy – w jednej z szuflad pod blatem

Ekspres przelewowy najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu większej ilości kawy.

Konstrukcja dzbanka na kawę pozwala na dłuższe utrzymanie kawy w odpowiedniej temperaturze. Dodatkowo dzbanek jest podgrzewany.

 

  1. Otwórz górną klapkę ekspresu
  2. Umieść pojemnik na filtr w ekspresie
  3. Włóż filtr do kawy
  4. Wsyp odpowiednią liczbę łyżeczek kawy
  5. Nalej wody do tylnego zbiornika, aż poziom wskaże na podziałce liczbę wsypanych łyżeczek kawy.
  6. Zamknij klapkę
  7. Podstaw zbiornik na kawę.
  8. Włącz ekspres przyciskiem "Start" (lewy-górny przycisk na panelu)
  9. Odczekaj kilka minut, aż kawa będzie gotowa.

 

 

Obsługa zmywarki

Tabletki do zmywarki znajdują się pod zlewozmywakiem w koszyku.

 

Naczynia nieodpowiednie

  • Sztućce i naczynia drewniane.
  • Delikatne, dekorowane kieliszki, naczynia rzemieślnicze i antykwaryczne. Ich dekoracje nie są odporne.
  • Części z syntetycznych tworzyw nieodporne na działanie wysokich temperatur.
  • Naczynia z miedzi i cyny.
  • Naczynia zabrudzone popiołem, woskiem, smarem lub atramentem.

Dekoracje na szkle, elementy aluminiowe i srebrne podczas mycia mogą zmienić kolor i się odbarwić. W wyniku wielokrotnego mycia również niektóre rodzaje szkła (np. przedmioty z kryształu) mogą stać się matowe.

 

Przed napełnieniem koszy, usunąć z naczyń resztki żywności i opróżnić szklanki oraz kieliszki z pozostałych w nich płynów. Nie jest konieczne płukanie naczyń pod bieżącą wodą.

Umieścić naczynia w sposób taki, by były one unieruchomione i się nie przewracały; pojemniki powinny być ułożone w sposób taki, by otwór znalazł się na dole, a części wklęsłe lub wypukłe w pozycji pochylonej, umożliwiając dopływ wody do wszystkich powierzchni oraz jej swobodny odpływ.

Upewnić się, że pokrywki, uchwyty, patelnie i tace nie utrudniają obrotów spryskiwaczy. Umieścić małe przedmioty w koszyku na sztućce.

Plastikowe naczynia i patelnie z tworzywa zapobiegającego przywieraniu mają skłonność do większego zatrzymywania kropli wody i, w związku z tym, stopień ich osuszenia będzie niższy od stopnia osuszenia naczyń ceramicznych lub stalowych.

Jeżeli jest to możliwe, lekkie przedmioty (jak plastikowe pojemniki) powinny być ułożone w koszu górnym w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie.

Po napełnieniu zmywarki należy sprawdzić, czy spryskiwacze obracają się swobodnie.

 

Kosz dolny

W koszu dolnym można umieszczać garnki, pokrywki, talerze, salaterki, sztućce, itp. Duże talerze i pokrywki najlepiej umieścić w bocznych częściach kosza.

Zaleca się ułożenie bardzo brudnych naczyń w koszu dolnym, ponieważ w tej części zmywarki strumień wody jest mocniejszy i umożliwia osiągnięcie lepszych wyników mycia.

 

Uwaga! Noże i ostro zakończone narzędzia należy układać w koszu na sztućce tak, aby ich ostre końce były skierowane w dół lub też umieszczać je na uchylnych półeczkach górnego kosza w pozycji poziomej.

 

Kosz górny

Załadować delikatne i lekkie naczynia: kieliszki, filiżanki, talerzyki, niskie salaterki.

Zmywarka jest wyposażone w pochylne półki, używane w pozycji pionowej do układania spodków lub talerzyków deserowych lub obniżone w celu umieszczenia miseczek i pojemników na żywność.

 

Regulowanie wysokości górnego kosza

Aby ułatwić ładowanie naczyń, można umieścić kosz górny w położeniu wysokim lub niskim.

Najlepiej wyregulować wysokość górnego kosza, gdy KOSZ JEST PUSTY.

Nie należy NIGDY podnosić ani opuszczać kosza tylko z jednej strony.

Kosz posiada Lift-Up, unieść kosz chwytając jego boczne części i przesunąć go w górę. W celu powrotu do pozycji dolnej, nacisnąć dźwignie w bocznych częściach kosza i przesunąć kosz w dół.

 

 

 

Program

Opcje

Czas trwania programu

1. Eco

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie

03:10’

2. Auto Intensywny

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie – Zone wash - Short Time

02:00’ - 03:10’

3. Auto Normalny

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie –

Zone wash - Short Time

01:30’ - 02:30’

4. Auto Szybki

Opóźnienie startu – Tabs

00:40’ - 01:20’

5. Duo Wash

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie - Short Time

02:00’

6. Delikatne

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie

01:40’

7. Express 30’

Opóźnienie startu – Tabs

00:30’

8. Good Night

Opóźnienie startu – Tabs – Ekstra suszenie

03:30’

9. Namaczanie

Opóźnienie startu

00:12’

10. Cykl dezynfekujący

Opóźnienie startu

01:20’

11. Samoczyszczenie

Opóźnienie startu

00:50’

 Opis programów

  1. Cykl zmywania EKO to program standardowy, do którego odnoszą się dane etykiety energetycznej; cykl ten jest odpowiedni do mycia średnio zabrudzonych naczyń i jest najbardziej wydajnym programem pod względem zużycia energii elektrycznej i wody dla tego rodzaju naczyń. 29 g/ml + 6 g/ml** – 1 Tab (**Ilość środka zmywającego w zmywaniu wstępnym)
  2. Mocno zabrudzone naczynia i garnki (nie używać do naczyń delikatnych). 35 g/ml – 1 Tab
  3. Normalnie zabrudzone naczynia i garnki. 29 g/ml + 6 g/ml** – 1 Tab
  4. Codzienne zabrudzenia w ograniczonej ilości. (Idealny do 4 nakryć) 25 g/ml – 1 Tab
  5. Różne mycie w trzech koszach: normalne w koszu górnym i trzecim koszu dla kryształów i kieliszków, energiczne dla garnków w koszu dolnym. 35 g/ml – 1 Tab
  6. Cykl przeznaczony do delikatnych naczyń, wrażliwych na wysokie temperatury. 35 g/ml – 1 Tab
  7. Szybki cykl przeznaczony do mało zabrudzonych naczyń. (idealny do 2 nakryć) 25 g/ml – 1 Tab
  8. Gwarantuje znakomitą skuteczność zmywania. Odpowiedni do stosowania w nocy. 35 g/ml – 1 Tab
  9. Mycie wstępne w oczekiwaniu na uzupełnienie ładunku po następnym posiłku. Bez detergentu
  10. Cykl dezynfekujący w wysokiej temperaturze. Idealny do mycia naczyń i butelek do karmienia. 30 g/ml – 1 Tab
  11. Cykl do mycia zmywarki, który należy przeprowadzać wyłącznie przy PUSTEJ zmywarce, używając specjalnych detergentów.

Ogrzewanie

Dom ogrzewany jest kominkiem (ciepło rozprowadzane jest do pokoi i łazienek).

Jedną z atrakcji pobytu jest możliwość samodzielnego palenia w kominku, jest to jednocześnie warunek utrzymania komfortowego ciepła w pomieszczeniach.

Wolno palić wyłącznie drewnem zapewnionym przez właściciela obiektu – zgromadzonym przed głównym wejściem do domu. Kategorycznie zabrania się spalania w nim jakichkolwiek odpadów i śmieci!

Dla Państwa komfortu sypialnie dogrzewane są panelami elektrycznymi. Załączają się one automatycznie o określonych porach i nie należy ich regulować.

Eksploatacja kominka

Rozpalanie

  • szyber (regulowany z boku kominka – po lewej stronie) należy otworzyć (pozycja pionowa),
  • nawiew (regulowany pod drzwiczkami) powinien być całkowicie otwarty.
  • należy nałożyć papier lub rozpałkę w kostkach i trochę drewnianej rozpałki z pomieszczenia gospodarczego (kilka szczapek), a na niej nieco grubszego drewna.

Po rozpaleniu

  • dołożyć kilka średnich kawałków drewna,
  • szyber należy ustawić w pozycji poziomej,
  • nawiew należy ustawić odpowiednio do wymagań grzewczych.

W celu uzyskania najlepszej efektywności palenia, po wytworzeniu większej ilości żaru (po ok. 30-40 min. intensywnego palenia), należy załadować większe polano (lub dwa) i przymknąć nawiew, tak, aby drewno spalało się powoli. Zapobiegnie to wytworzeniu zbyt wysokiej temperatury w domu i zniweluje konieczność częstego podkładania.

Popiół z kominka należy wyrzucać do specjalnego metalowego wiadra (pomieszczenie gospodarcze), a po jego ostygnięciu do kubła na odpady zmieszane.

Środki ostrożności

W trakcie palenia w kominku, drzwi kominka muszą być zamknięte.

Do otwierania i zamykania drzwiczek kominka należy używać rękawic (drzwi są gorące - ryzyko poparzenia).

Szyba kominka jest gorąca i nie wolno jej dotykać, ani się o nią opierać (ryzyko poparzenia, zniszczenia ubrania).

Należy uważać, by nałożone drewno nie opierało się o szybę, a także układać je tak, by na nią nie spadło w trakcie spalania (ryzyko pęknięcia).

Można wykorzystać metalową osłonę kominka dla większego bezpieczeństwa małych dzieci.

Uwaga!

Przy dokładaniu drewna zawsze należy otwierać szyber (pozycja pionowa). Po dołożeniu drewna i zamknięciu drzwiczek, szyber należy zamknąć (pozycja pozioma).

Kominek może palić się przez noc lub podczas Państwa nieobecności. Należy jednak zwrócić uwagę, aby drewno nie spadło na szybę.

Uwagi i ostrzeżenia

Bardzo prosimy o:

  • używanie w domu miękkiego obuwia domowego,
  • niekładzenie bezpośrednio na stole i ławie szklanek, kubków, talerzy, itp. (należy używać dostępnych podkładek),
  • niekarmienie zwierząt, które mogą znajdować się w okolicy domu,
  • zachowanie szczególnej ostrożności i zachowania zasad bezpieczeństwa podczas użytkowania placu zabaw oraz basenu,
  • dbanie o bezpieczeństwo dzieci podczas korzystania z placu zabaw i terenu wokół basenu,
  • zabieranie na noc krzeseł z tarasu i ustawianie ich pod ścianą od strony basenu (w czasie podmuchów wiatru istnieje ryzyko rozbicia witryny),
  • zachowanie szczególnej ostrożności podczas eksploatacji kominka, grilla oraz gotowania na płycie indukcyjnej (ryzyko poparzenia),
  • zachowanie ciszy nocnej: na terenie obiektu Piaskowy Koń obowiązuje zachowanie ciszy nocnej od godziny 22.00 do 7.00 dnia następnego. W godzinach ciszy nocnej Goście i osoby korzystające z usług obiektu mają obowiązek takiego zachowania, by w żaden sposób nie zakłócało ono spokoju pobytu innych osób oraz mieszkańców miejscowości oraz gości (dot. m.in. odtwarzania muzyki i hałasowania na zewnątrz domu),
  • zachowanie nienagannego porządku: Goście zobowiązani są do zachowania porządku i czystości w obiekcie. Do dyspozycji są środki czystości, a także miotły, mop i odkurzacz (w pomieszczeniu gospodarczym).

Kategorycznie zabrania się:

  • palenia tytoniu oraz papierosów elektronicznych w domu (do tego celu służą wyznaczone miejsca na tarasie, przy wejściu głównym oraz przy basenie - dostępne są tam popielniczki wypełnione piaskiem),
  • rozpalania otwartych źródeł ognia (świeczki, przenośne grille, podgrzewacze, lampiony) w domu, na tarasie i w jego bezpośrednim sąsiedztwie,
  • używania drewna kominkowego do palenia w grillu i na ognisku,

 

Gaśnica znajduje się obok kominka. W przypadku zaprószenia ognia lub zagrożenia pożarem, należy jej użyć zgodnie z instrukcją.

 

Ochrona środowiska i sortowanie śmieci

W trosce o środowisko naturalne, w domu zostało zainstalowane oświetlenie LED.

  • Oświetleniem salonu (żyrandole) można sterować włącznikami przy schodach (2 strefy).
  • Oświetleniem schodów można sterować włącznikami przy wejściu, przy schodach oraz na piętrze.
  • Oświetlenie tarasu załącza się włącznikiem po prawej stronie drzwi na taras (w salonie).
  • Oświetlenie przedsionka załącza się automatycznie.

Część oświetlenia zewnętrznego (przy wejściu do domu, przy basenie) załącza się automatycznie.

Podświetlenie basenu sterowane jest automatycznie.

Uprzejmie prosimy o rozważne korzystanie z oświetlenia.

 

Prosimy o segregowację odpadów na następujące frakcje:

  1. plastiki i metale - beżowy kubeł w pomieszczeniu gospodarczym,
  2. szkło - zielony kubeł w pomieszczeniu gospodarczym,
  3. zmieszane (wszystkie pozostałe) – duży kubeł na zewnątrz budynku.

Posegregowane odpady można zbierać w przygotowanych na to pojemnikach w pomieszczeniu gospodarczym, a po ich zapełnieniu należy wyrzucić do zlokalizowanych koło budynku nr 7 pojemników zbiorczych (powyżej stawów).

 

Utrzymanie czystości

Goście zobowiązani są do zachowania porządku i czystości w obiekcie. Do dyspozycji są środki czystości, a także miotły, mop i odkurzacz.

Osoby palące, korzystające z popielniczek na tarasie uprzejmie prosimy o ich opróżnianie z niedopałków pod koniec pobytu (śmieci zmieszane).

Uwaga!

Szyby w kabinach prysznicowych pokryte są specjalną powłoką ochronną. Nie wolno ich myć wykorzystując agresywne środki chemiczne oraz materiały inne niż miękka bawełna. Zalecamy jedynie spłukiwanie szyby.

 

Zobacz również informacje w zakładce "Przed wyjazdem"